Als mensen horen dat ik slachtofferadvocaat ben, is de eerste opmerking die ik vaak krijg dat dit vast zwaar en heftig werk moet zijn. Ik kan dat niet ontkennen, want het zijn inderdaad impactvolle zaken. Maar mij geeft het vooral ontzettend veel voldoening. Voor mij is het zijn van slachtofferadvocaat het mooiste werk dat er is.
Gesprekken
Een zaak begint meestal (na een eerste telefonisch contact) met een gesprek op kantoor met een slachtoffer of nabestaande(n) van een zeden- of geweldsmisdrijf. Hierbij luister ik vooral naar het verhaal en leg ik uit welke rechten het slachtoffer heeft. Dit kan een emotioneel beladen gesprek zijn. Onderdelen van zo’n gesprek zijn het geruststellen van het slachtoffer maar ook hulp bij het begrijpen van zijn/haar rechten. Ook geef ik informatie over het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Let wel: ik ben geen arts of psycholoog, fysieke en mentale pijn kan ik niet weghalen, maar als slachtofferadvocaat kan ik het slachtoffer of nabestaande wel begeleiden in het juridisch proces van de strafzaak op weg naar erkenning en via die weg een vergoeding voor de geleden en eventueel nog te lijden schade te verkrijgen. Weten wat je te wachten staat en hoe één en ander verloopt biedt meestal al veel rust.
Op kantoor
Na een gesprek begint voor mij het verzamelen van informatie, bewijsstukken ter onderbouwing van letsel en schade en het opstellen van de processtukken. Ik sta in goed contact met het Openbaar Ministerie en de daar werkzame slachtoffercoördinatoren. Zij zorgen er onder andere voor dat de wensen van het slachtoffer goed bij de rechtbank bekend zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de plaats waar het slachtoffer wil zitten tijdens de behandeling, de wijze van het uitoefenen van het spreekrecht, maar ook het plannen van een slachtoffergesprek met de officier van justitie. Op deze wijze loopt het contact voor slachtoffers allemaal via één aanspreekpunt, de advocaat.
Naar de rechtbank
Als slachtofferadvocaat ben ik vaak op de rechtbank te vinden. Tijdens de inhoudelijke behandeling zit ik steeds naast het slachtoffer en geef ik (indien nodig) de rechtbank een nadere toelichting van de al eerder door mij ingediende vordering. Dit betreft een civiele vordering in de strafzaak. Het is dus belangrijk dat de strafrechter heel duidelijk en in één oogopslag kan zien waaruit de schade bestaat en hoe deze is onderbouwd.
De strafzaak zelf is vaak voor het slachtoffer een zwaar en emotioneel beladen proces waar naartoe geleefd wordt. In veel gevallen kan gebruik worden gemaakt van het spreekrecht. Het is belangrijk hier goed op voorbereid te zijn. De advocaat, Slachtofferhulp of de Officier van Justitie kan hierbij helpen.
Motivatie
Het mooiste aan het beroep van slachtofferadvocaat is voor mij het kunnen bijstaan van verschillende mensen in een heel kwetsbare periode in hun leven. Iedere cliënt is anders en ieder heeft zijn eigen leed, klein of groot, tijdelijk of blijvend. Zo sta ik het ene moment een jong meisje als slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij en het andere moment behartig ik de belangen van nabestaanden van een dodelijk getroffen slachtoffer van een moord. Uitgaansgeweld en huiselijk geweld zijn ook geen uitzondering in mijn praktijk. Kortom, een veelzijdigheid aan zaken en cliënten.
Uitdagingen
Natuurlijk kent het werk van slachtofferadvocaat ook uitdagingen. Met name ten aanzien van het juridische systeem, de procesgang. Het kan soms lang duren voordat een zaak op zitting wordt gepland. De werkdruk bij de rechtbanken is heel hoog en zittingen plannen blijkt hierdoor erg lastig. Als advocaat ben je hier wel aan gewend, maar voor een slachtoffer dat de zaak wil kunnen afsluiten is dit erg moeilijk. Zeker als de verdachte niet in voorlopige hechtenis zit en dus nog altijd vrij rondloopt. Of wanneer de dader na een veroordeling door de rechtbank in hoger beroep gaat en er nog langere tijd overheen gaat voordat de zaak echt kan worden afgesloten.
Kansen
Het bijstaan van slachtoffers van zeden- en geweldsmisdrijven geeft mij veel voldoening. Hen helpen om hun stem te laten horen in de rechtszaal, kan een verschil maken in hun leven en bijdragen aan het herstel, los van de schadevergoeding. Elke dag biedt de kans om het leven van anderen mogelijk een beetje positief te beïnvloeden na de ellende die zij hebben doorstaan waarmee zij hopelijk weer een lichtpuntje zien voor de toekomst.
Vragen?
Voor vragen kunt u ons altijd bellen of mailen. Of heeft u een slachtofferadvocaat nodig? Ik help u graag verder! En misschien is het goed te weten dat ik aangesloten ben bij Stichting Langzs, een landelijk advocatennetwerk gewelds- en zedenslachtoffers, dat zich richt op de juridische bijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven.