In het dagelijkse arbeidsleven is een ongelukje zo gebeurd. Maar dan? In hoeverre is de werkgever aansprakelijk en dus aan te spreken voor de letselschade? Formeel gezegd komt het erop neer dat de werkgever de plaats waar gewerkt wordt, zodanig moet inrichten en zodanige instructies of aanwijzingen moet geven die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat een werknemer in de uitoefening van zijn werk schade lijdt. Oftewel de zorgplicht.
Uit een recente uitspraak van 28 maart 2024 oordeelde de Rechtbank Gelderland over een bedrijfsongeval:
De werknemer, een specialistische volwassenenbegeleider, schoot op 25 december 2021 een collega te hulp. Die collega heeft een van de bewoners van het zorgcomplex moeten vasthouden. Dit gebeurde op de slaapkamer van de cliënt. De werknemer liep hierbij letsel op aan zijn knie veroorzaakt door een metalen hoekprofiel dat aan het bed van de bewoner was gefixeerd. Het slachtoffer heeft zich aan dat hoekprofiel gestoten en liep daardoor letsel op. Het letsel bestond uit onder meer een diepe snee. De werkgever heeft na het incident direct besloten om het bed te vervangen door een bed dat aan de grond kan worden vastgemaakt.
De werknemer stelde zijn werkgever hiervoor aansprakelijk door het nalaten van zijn zorgplicht, maar de werkgever wees de aansprakelijkheid af. De werkgever vond dat zij als goed werkgever alle nodige en redelijke zorg heeft nageleefd om dit letsel te voorkomen. Om die reden is de werknemer naar de rechter gestapt.
De rechtbank kan de werkgever wel volgen in de stelling dat het hoekprofiel ervoor moet zorgen dat bewoners niet met hun bed gaan gooien, maar kennelijk kan het hoekprofiel wel voor letsel zorgen. Het voorkomen van het oplopen van bijvoorbeeld een diepe snee door een hoekprofiel is heel eenvoudig. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat de rechtbank van oordeel is dat er te weinig aan de zorgplicht is gedaan. De zorgplicht gaat dus heel erg ver!
Een klassiek voorbeeld zoals de wet aangeeft: de werkgever verzuimde zijn zorgplicht en is daardoor aansprakelijk voor het ongeval. Dit betekent dat de werkgever, of althans zijn aansprakelijkheidsverzekeraar, de geleden en nog te lijden schade moet vergoeden.
Heeft u vragen over letselschade en een bedrijfsongeval? Neem gerust contact op met ons kantoor. Wij staan u graag te woord.