De opdracht
Het tarief is al met u besproken voor u een van onze advocaten een opdracht verleent. In sommige gevallen betaalt een ander uw nota. Bijvoorbeeld als u recht heeft op gefinancierde rechtsbijstand (toevoeging), of uw werkgever, verzekeraar of de wederpartij. Dat leggen we allemaal vast. Zo weet u waar u aan toe bent.
De behandelend advocaat geeft u desgevraagd een schatting van de te verwachten kosten. Dit is niet altijd makkelijk en deze opgave moet dan ook worden opgevat als een schatting. U ontvangt maandelijks of per kwartaal een declaratie, zodat u goed kunt bijhouden hoe het met de kosten staat. Als u niet (zelf) de factuur krijgt, ontvangt u desgewenst wel een urenopgave. In toegevoegde zaken krijgt u automatisch een urenopgave.
Uw advocaat licht u ook in over de financiële risico’s. Met name in het geval van een procedure. Dan bestaat de kans dat u bij verlies in de proceskosten van de tegenpartij wordt veroordeeld. Ook moeten soms kosten van getuigen of deskundigen worden voorgeschoten; die komen meestal voor rekening van de verliezende partij. Zie ook www.rechtspraak.nl.
- Gefinancierde rechtsbijstand ofwel uw advocaat toegevoegd
Zo’n 40% van de Nederlandse bevolking komt voor hun particuliere belangen in aanmerking voor een door de overheid gefinancierde (toegevoegde) advocaat. Ons kantoor heeft een zogenoemde “high trust overeenkomst” met de Raad voor Rechtsbijstand. Informatie over inkomens- en vermogensgrenzen kunt u een kijkje nemen op www.rechtsbijstand.nl. De in uw geval toepasselijke en geldende eigen bijdrage en overige kosten worden wel bij u gefactureerd. Op eventuele griffierechten wordt dan korting verleend. Zie www.rechtspraak.nl. De zogeheten toevoeging vrijwaart niet voor een eventuele veroordeling in de kosten van de wederpartij als u een gevoerde procedure verliest.
- Rechtsbijstandsverzekering
Als u een procedure moet volgen, ongeacht of een advocaat verplicht is, heeft u vrije keuze in de persoon van uw advocaat. Als het goed is wordt u daar ook op gewezen door uw rechtsbijstandsverzekeraar.
- Aansprakelijke wederpartij betaalt
Verzekeraars moeten trouwens ook vaak de advocaat betalen in zaken waarvoor zij aansprakelijk zijn omdat kosten rechtsbijstand onderdeel zijn van de schade. Dat geldt voor de buitengerechtelijke kosten, dus buiten een procedure. In geval van een procedure bepaalt de rechter de hoogte van de kostenveroordeling zoals getuigen, deskundigen en griffierecht. Voor de advocaat-uren geldt per instantie het zogenoemde liquidatietarief (liquidatietarief).
De overeenkomst van opdracht
Wij leggen de opdrachtverlening en -aanvaarding met de bijbehorende condities vast in een overeenkomst die zowel door u als ons getekend wordt. Daarin staan ook onderwerpen als aansprakelijkheidsbeperking, klachtrecht, toepasselijkheid Geschillencommissie advocatuur, communicatie en financiële afspraken.
Tarief, declaratie & facturatie
Op het standaardtarief kunnen correctiefactoren van toepassing zijn zoals het belang van de zaak, de ervaring van de behandelend advocaat, specialistentarief en spoedeisendheid.
Het aantal aan de zaak bestede uren wordt door uw advocaat bijgehouden met vermelding van de aard van de verrichte werkzaamheden. U ontvangt bij elke declaratie een gespecificeerde opgave.
De declaratie die u ontvangt, bestaat uit ons honorarium, verschotten en BTW. Verschotten zijn door de advocaat ten behoeve van de zaak gedane uitgaven als griffierechten, deurwaarderskosten, leges, kosten voor deskundigen en reiskosten. Voor verschotten die moeilijk te specificeren zijn – zoals porti, telefoon, fax en kopieën – betaalt u een vast percentage van 6% over het honorarium, de zogenoemde kantoorkosten (geldt niet voor particulieren). De verschotten worden onderscheiden in met BTW belaste verschotten en verschotten die daarvan zijn vrijgesteld, de onbelaste verschotten. Over honorarium wordt altijd BTW berekend.
Wij factureren per maand of per kwartaal. De betaaltermijn is doorgaans 3 weken maar staat in de overeenkomst van opdracht.
De bestede tijd
Bij het berekenen van de bestede tijd werken wij met eenheden van zes minuten, ook als bijvoorbeeld een telefoongesprek korter of iets langer duurt. Deze wijze van (forfaitair) tijd schrijven is getoetst door de Orde van Advocaten. In de praktijk is gebleken dat bijvoorbeeld een telefoongesprek meer tijd kost dan enkel de duur van dat gesprek (telefoonnotitie maken, vervolgopdracht voor secretaresse of paralegal enz.). Soortgelijk geldt voor correspondentie per post, fax of e-mail.