Arbeidsrecht

De Wet beschermt de werknemer optimaal. Wie beschermt de werkgever?

Schakenraad Advocaten biedt snel uitkomst bij vragen of advies over arbeidsrecht. Binnen 24 uur controleren onze arbeidsrechtspecialisten uw opgestelde contract op eventuele fouten of mogelijke valkuilen. Binnen 24 uur! Zo kunt u vaak dezelfde dag nog weten hoe het zit, en kunt u flexibel en adequaat inspelen op veranderende omstandigheden.

Als ondernemer wordt u geacht op de hoogte te zijn van alle regels in het arbeidsrecht. In de praktijk is dat ondoenlijk. Dat geldt ook als het gaat om de wettelijke regels voor ambtenaren of uitzendkrachten. Het wordt nog ingewikkelder als u als werkgever niet langer van de diensten van de werknemer of een groep werknemers gebruik wil maken. Alle ambitie rondom de versoepeling van het ontslagrecht ten spijt. Gelukkig kunt u voor deze lastige materie terecht bij Schakenraad Advocaten.
Bij het woord arbeidsrecht denken veel ondernemers vooral aan problemen rondom ontslag, reorganisatie of medezeggenschap. Maar dat is maar een gedeelte van het verhaal. Ook de keuze van de samenwerking kan veel uitmaken. En wat gebeurt er met al die overeenkomsten als u gaat reorganiseren? Fuseren? Weet u welke CAO van toepassing is als twee bedrijven fuseren die elk een verschillende CAO hebben? Bent u verplicht advies te vragen aan de OR? Mag u loon opschorten bij arbeidsongeschiktheid? Voor al dit soort vragen schuiven wij graag bij u aan tafel. Het kan een hoop sores schelen. Kortom: schakel ons in voor kwesties op het gebied van arbeidsrecht!

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) roept altijd veel vragen op. Deze wet is gekomen in plaats van de VAR, de Verklaring Arbeidsrelatie. Om het gemakkelijker te maken of iemand in loondienst is of niet wordt gebruikgemaakt van zogenoemde modelcontracten. Deze zijn te vinden via de website van de belastingdienst. U vindt er algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. De belastingdienst zegt erover: De algemene modelovereenkomsten zijn breed toepasbaar. Zij dekken vrijwel alle soorten arbeidsrelaties waarin er geen sprake is van loondienst. Omdat deze modelovereenkomsten heel algemeen zijn geformuleerd, is het belangrijk om goed na te gaan of de overeenkomst die u wilt gebruiken, wel past bij uw opdracht en de afspraken die u samen wilt maken.

Werken in opdracht of arbeidsovereenkomst?

De belastingdienst merkt al op dat het belangrijk is om goed na te gaan of de overeenkomst past bij de opdracht en de afspraken die u wilt maken met de partij die voor u gaat werken. Tot zover is daar niks mis mee. Met het overeenkomen van een vijfjarig contract bent u er zeker van dat u de komende vijf jaar geen loonheffingen hoeft af te dragen. Maar, pas op! Het wordt een heel ander verhaal als er tussentijds wijzigingen in de arbeidsrelatie zijn opgetreden. Dat laatste is een regelrechte valkuil. Want stel dat na drie jaar de relatie toch een beetje verwordt, dan is het heel goed denkbaar dat u zich niet meer aan de letter van het contract houdt. Dan kunt u op het matje worden geroepen bij de belastingdienst. En dan blijkt die garantie van vijf jaar ineens niet meer geldig. Het gevolg: u moet alsnog en met terugwerkende kracht premies en belasting afdragen.

De zzp’er gedraagt zich als werknemer

Heel vervelend wordt het als een zzp’er zich (bewust) gaat gedragen als uw werknemer. Stel dat de zzp’er waarmee u een contract hebt afgesloten na een paar jaar voelt aankomen dat het contract na de overeengekomen periode van vijf jaar niet verlengd gaat worden. Dan kan deze zich gaan gedragen alsof hij of zij bij u in dienst is: er wordt een parkeerkaart aangevraagd, de zzp’er is ineens kind aan huis, gaat uiteraard mee met het bedrijfsuitje… en zorgt er ondertussen voor dat er niet meer voor andere opdrachtgevers wordt gewerkt. Bij beëindiging van het contract wordt dan vervolgens bij het UWV een WW-uitkering aangevraagd. Hiervan wordt de belastingdienst op de hoogte gebracht die vervolgens bij u verhaal komt halen. Een indianenverhaal? Helaas niet. Te voorkomen? Gelukkig wel. Door contact op te nemen met Schakenraad Advocaten en eens rustig over de mogelijkheden te komen praten. Dat is een investering die zeker loont.

Waar kunnen we u mee helpen?

Gespecialiseerde advocaten