Ondernemingsrecht

'Rechtsvorm kiezen? Bezint eer gij begint.'

Welke ondernemingsvorm past bij u?

De vraag waarom een ondernemer nu juist voor die ene rechtsvorm kiest en niet voor een andere wordt zelden gesteld. Wilt u een Besloten Vennootschap (BV) of een Vennootschap onder Firma (VOF)? Of misschien toch liever een Naamloze vennootschap (NV)? De Kamer van Koophandel registreert de ondernemingsvorm, de notaris adviseert, zet alles netjes op papier, en u gaat ondernemen. Maar op een dag gebeurt er iets wat u niet hebt voorzien. En wat niemand u heeft verteld. U raakt in juridische problemen.

Welke ondernemingsvorm u hebt gekozen kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf, uw personeel en zelfs voor uw privéleven. Schakenraad Advocaten weet dat als geen ander. Met meer dan 30 jaar ervaring in het adviseren en bijstaan van bedrijven denken wij in termen van aansprakelijkheid en de fiscale gevolgen van zo’n keuze voor nu én later. Hoe vaak gebeurt het niet dat twee mensen enthousiast gaan samenwerken terwijl zij elkaar, als het er op aankomt, eigenlijk helemaal niet zo goed kennen? En weet u wat het betekent dat binnen een VOF beide partners aansprakelijk zijn? De advocaat is opgeleid om te denken ‘Wat als het misgaat?’ Noem het een beroepsafwijking waar u als ondernemer van kunt profiteren bij het kiezen van een ondernemingsvorm.

Rechtsvorm en feitelijke omstandigheden

Zo is er het verhaal van iemand met een vrij beroep die al jaren met succes binnen een groepspraktijk werkzaam was. Het bedrijf draaide goed en de persoon in kwestie stelde voor om eindelijk de maatschap officieel vorm te geven. ‘Goed idee’, zegt de ene maat tegen de andere, ‘maar dan moet jij je nog eerst inkopen.’ Het komt voor. En dat terwijl deze professional al jarenlang zijn hele hebben en houden had geïnvesteerd om er een bloeiende praktijk van te maken. Schakenraad Advocaten ging in deze zaak tot aan de Hoge Raad en terug om cliënts’ gelijk te halen. Wanneer een rechter een samenwerkingsvorm op grond van de feitelijke omstandigheden als een maatschap typeert, dan kan dat tot gevolg hebben dat het door de samenwerking opgeleverde voordeel (lees: winst) met terugwerkende kracht moeten worden gedeeld. Het inschakelen van Schakenraad Advocaten maakt u wegwijs in de verschillende ondernemingsvormen, mogelijke alternatieven en de gevolgen van uw keuze. Een geruststellende gedachte.

Statuten en aandeelhoudersovereenkomst

Een ander voorbeeld: de aandeelhoudersovereenkomst. Daarbij gaat het over afspraken die de ondernemer van een BV met partners maakt over ieders rechten en plichten. Zijn die vervat in de door een notaris opgemaakte statuten dan worden deze bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Omdat er, zeker bij een startende onderneming, veel in korte tijd kan veranderen of bijgesteld moeten worden, biedt een aandeelhoudersovereenkomst de mogelijkheid om buiten de statuten om zaken te regelen. Want elke wijziging in de statuten loopt via de notaris. In de praktijk worden de statuten nogal eens ‘vergeten’, met alle gevolgen van dien. Zeker als er boetebepalingen in zijn opgenomen kunnen de gevolgen desastreus zijn. Een gesprek over het opstellen van een gedegen aandeelhoudersovereenkomst die met alles rekening houdt zal uw onderneming veel goed doen. En uzelf meer vrijheid geven om te doen waar u goed in bent: ondernemen.

Heeft u vragen of wilt u advies? Neem gerust contact met ons op. Mrs. Guido Schakenraad en Alexander Peerboom staan voor u klaar.

Blogs over Ondernemingsrecht

Geen blogs gevonden.

Waar kunnen we u mee helpen?

Gespecialiseerde advocaten