In deze zaak gaat het om de vraag of vergoedingen voor gewerkte overuren meetellen bij de berekening van het vakantieloon. Volgens de Hoge Raad tellen die overuren mee als ze horen tot het gewoonlijke werk van de werknemer en een significant deel uitmaken van het loon.
Een werknemer is al jaren als kraanmachinist in dienst van een transportbedrijf. Op een dag eist hij van zijn werkgever nabetaling van te weinig betaald vakantieloon. Volgens hem heeft zijn werkgever bij het berekenen van zijn vakantieloon zijn overwerk ten onrechte buiten beschouwing gelaten. De kantonrechter stelt de werknemer in het ongelijk, maar het gerechtshof Den Haag wijst zijn vorderingen toe. Het transportbedrijf legt de zaak vervolgens voor aan de Hoge Raad.
Recht op loon
Op basis van de wet heeft een werknemer tijdens zijn vakantie recht op loon. Dit recht is er om de werknemer tijdens de vakantie in een situatie te plaatsen die qua beloning vergelijkbaar is met de situatie tijdens de gewerkte periodes.
Overuren
In Europese rechtspraak is bepaald dat vergoedingen voor overuren normaal gesproken niet bij het vakantieloon worden meegerekend. In een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (Hein/Holzkamm) is een uitzondering op deze regel geformuleerd. Daarin staat dat overuren wél moeten worden meegerekend met het vakantieloon wanneer de 'uit de arbeidsovereenkomst voortvloeiende verplichtingen van de werknemer vergen dat hij op regelmatige basis overuren maakt, en de vergoeding daarvan een belangrijk onderdeel vormt van de totale vergoeding die hij voor zijn beroepsactiviteit ontvangt'. Ook staat in deze uitspraak dat het doel van deze uitzondering is om de werknemer tijdens de vakantie dezelfde beloning te geven als tijdens gewerkte periodes.
Verplichting
Volgens de werkgever van de kraanmachinist volgt uit de hierboven genoemde passage dat overuren alleen moeten worden meegenomen bij de vakantieloonberekening als de werkgever die overuren bij de werknemer eenzijdig kan opleggen en afdwingen. Daar was volgens het transportbedrijf in dit geval geen sprake van, waardoor de overuren niet hoefden te worden meegerekend bij het vakantieloon van de man.
Hoge Raad
Daar is de Hoge Raad het niet mee eens. Uit de genoemde passage volgt dat overuren moeten worden meegerekend als het voor de werknemer gebruikelijk is deze te maken en ze een significant deel van het loon zijn, aldus de Hoge Raad. Uitbetaling van die overuren leidt er immers toe dat de werknemer tijdens zijn vakantie dezelfde beloning krijgt als tijdens gewerkte periodes. Volgens de Hoge Raad strookt de interpretatie van het transportbedrijf – dat de overuren alleen moeten worden meegenomen bij het berekenen van het vakantieloon als de werkgever die overuren bij de werknemer eenzijdig kan opleggen en afdwingen – niet met dat doel.
Betalen
Het transportbedrijf moest de overuren van de kraanmachinist dus meerekenen bij zijn vakantieloon. En overigens niet alleen bij deze werknemer; in drie andere uitspraken van de Hoge Raad van dezelfde datum is ten aanzien van drie andere werknemers hetzelfde geoordeeld.