Cameratoezicht bij thuiswerk

In de afgelopen week werd via diverse nationale en internationale media uitgebreid aandacht besteed aan de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 28 september 2022 (ECLI:NL:RBZWB:2022:5656) waarin ik namens een werknemer het aan hem gegeven ontslag op staande voet wegens werkweigering aanvocht.

De werknemer had ontslag op staande voet gekregen nadat hij weigerde zijn webcam continu aan te zetten tijdens zijn werk. Zijn tegenwerping dat er al veel andere controleprogramma’s en -mogelijkheden op zijn laptop waren geïnstalleerd, was voor zijn werkgever niet voldoende en deze was niet van gedachten te veranderen: de werknemer maakte zich schuldig aan werkweigering en werd per direct ontslagen. Namens de werknemer werd direct bezwaar gemaakt tegen dit ontslag op staande voet en er werd vervolgens een verzoekschrift ingediend bij de kantonrechter.

Cameratoezicht bij thuiswerk toegestaan?


Op 1 juni 2021 heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op Kamervragen geantwoord dat werkgevers hun medewerkers niet intensiever mogen monitoren als het werk vanuit huis wordt uitgevoerd. Aan de controle zijn strikte voorwaarden verbonden om de privacy van de werknemers te waarborgen. Het mag duidelijk zijn dat cameratoezicht voor ruim 9 uur per dag buitenproportioneel, niet incidenteel maar doorlopend en langdurig is en daarom niet toegestaan. Bovendien had de werkgever via diverse andere geïnstalleerde programma’s mogelijkheden genoeg om de productiviteit van de werknemer te kunnen monitoren.

De uitspraak van de rechter


De kantonrechter oordeelde dat het ontslag inderdaad onterecht was gegeven omdat de werkgever de ontslaggrond niet voldoende gemotiveerd had. Verder werd door de kantonrechter nog opgemerkt dat de instructie van de werkgever om de webcam tijdens de gehele werkdag aan te laten staan in strijd is met het recht van werknemer op respect voor zijn privéleven.
De werkgever is uiteindelijk wegens het onrechtmatig gegeven ontslag op staande voet veroordeeld tot het betalen van een hoge vergoeding aan de werknemer.

Heeft u vragen over arbeidsrecht? Neem gerust contact op met mij of een van mijn kantoorgenoten. Wij staan u graag te woord!