Letselschade: hoe vind ik een goede belangenbehartiger?

In het NOS Nieuws van maandag 8 april 2024 verscheen een artikel over de snelle opmars van malafide letselschadespecialisten en ondeskundige bedrijven die hulp bieden aan mensen met letselschade. Daar zit je als slachtoffer natuurlijk helemaal niet op te wachten, juist op een moment dat je heel kwetsbaar bent en je hoofd zou moeten staan naar herstel.

In dit artikel stipt advocaat Chris van Dijk al aan dat sommige ‘letselschadespecialisten’ een deel van de schadevergoeding opeisen naast het uurtarief dat zij ook al bij de aansprakelijke partij in rekening brengen, waardoor er een lagere schadevergoeding voor het slachtoffer overblijft. Ook is er geen toezicht op de kwaliteit van deze belangenbehartigers en kan er niet over ze geklaagd worden, terwijl dat bij advocaten wel het geval is. Hij – en met hem vele andere professionals – pleit ervoor dat het beroep van letselschadespecialist een beschermd beroep zou moeten worden. Dat zou een heel belangrijke stap vooruit zijn!

Vooralsnog is dit niet aan de orde, dus hoe weet je nu of degene die zich voordoet als letselschadespecialist ook daadwerkelijk te vertrouwen is?

Hiervan kun je nagenoeg zeker zijn, als de betreffende persoon een zogenaamde LSA Letselschade Advocaat is. De LSA is de vereniging voor gespecialiseerde letselschadeadvocaten en hiertoe word je pas toegelaten als je als advocaat minimaal 5 jaar ervaring hebt met letselschadezaken, je met succes een postdoctorale opleiding hebt afgerond aan de Grotius Academie en vervolgens ook daarna nog aan strenge opleidings- en kwaliteitsvereisten voldoet, die ook worden getoetst. Daarbij komt nog dat je dan te maken hebt met een advocaat, die ook mag procederen bij de rechter als de belangen hoger zijn dan € 25.000,-. Dit mogen letselschadejuristen niet.

Het is overigens ook aan te bevelen om aan de (LSA-)advocaat die je op het oog hebt te vragen of die zich nog verder heeft gespecialiseerd in een bepaald deelgebied. Zo houdt niet iedere letselschadeadvocaat zich bezig met slachtofferzaken in strafzaken of doet niet iedere LSA advocaat medische aansprakelijkheden. Maar een goede advocaat bspreekt dat zeker met je.

Zo’n LSA Letselschade Advocaat is dan zeker wel heel duur? Vaak niet: de kosten voor de advocaat worden – voor zover ze redelijk zijn – vergoed door de aansprakelijke partij die de schade aan het slachtoffer moet vergoeden. Je kunt dit dus zien als een extra schadepost. En een LSA advocaat vraagt zeker niet om standaard een deel van de schadevergoeding af te staan naast het uurtarief dat toch al in rekening wordt gebracht. 

De advocaten van ons kantoor zijn LSA advocaat of voldoen aan alle eisen die de LSA aan letselschadeadvocaten stelt. Mocht u dus een betrouwbare advocaat zoeken bent u bij ons aan het goede adres!

Dit blog is geschreven door

Onderwerp