Pokémon Go en het verkeer: een levensgevaarlijke combinatie!

Heeft u zich ook al eens afgevraagd waarom hordes mensen zich tegenwoordig, al kijkend op hun mobiele telefoon, ophouden op bepaalde plekken in uw stad of dorp? Jong en oud, starend naar beneden en af en toe een vreemde beweging makend? Dat zijn ongetwijfeld spelers van de interactieve game Pokémon Go, dé rage van het moment. Mooi dat deze ‘gamers’ van hun stoel af komen en de buitenlucht opzoeken, maar met hun blik op de telefoon houdt niet iedereen zich aan de verkeersregels. Wat nu als er een ongeluk gebeurt?

Veilig Verkeer Nederland houdt rekening met een toename van dodelijke verkeersongevallen. Automobilisten worden geconfronteerd met slingerende fietsers, onoplettende voetgangers en soms zelfs afgeleide mede-automobilisten.

Steekt een kind onder de 14 jaar met fiets of lopend onverwachts de straat over in een poging om een Pikachu te vangen, dan bent u als automobilist doorgaans 100% aansprakelijk voor de (letsel)schade die het kind oploopt. De wet biedt nu eenmaal een verregaande bescherming voor zwakkere verkeersdeelnemers onder de 14 jaar. De schade aan uw eigen auto zal bovendien deels voor uw eigen rekening blijven, dus pas op voor deze jonge Pokémon trainers! Bij spelers boven de 14 jaar die al lopend of fietsend in botsing komen met een auto zal in principe minstens 50% van hun schade door u / uw WAM-verzekeraar betaald moeten worden, ook al ligt de schuld bij de Pokémon speler. En ook hier geldt dat uw eigen (voertuig)schade deels voor uw eigen rekening kan blijven. En wat nu als een automobilist schade veroorzaakt bij een ander motorvoertuig omdat hij zijn ogen niet van het schermpje af kan houden? In zo’n geval moet worden bekeken wie welk aandeel had in het ongeluk; slingert hij dus over de weg en kan de ander een ongeval niet voorkomen, dan zal de Pokémon speler volledig aansprakelijk zijn. Dat geldt ook voor botsende fietsers met voetgangers, of fietsers / voetgangers onderling.

Het is in al deze gevallen belangrijk dat vast komt te staan wat er precies is gebeurd. Dus vraag mede-Pokémon trainers of andere getuigen om hun gegevens achter te laten of meteen op te schrijven wat zij gezien hebben. De verzekeraars die betrokken worden bij de afhandeling van de schade zullen hierom vragen.

Voorkomen is beter dan genezen zeggen wij op ons kantoor altijd. Dus mocht u van plan zijn erop uit te trekken om Poké Stops, Poké Balls en Poké Gyms te zoeken: kijk goed om u heen, let op het verkeer en voorkom ongelukken!

Dit blog is geschreven door

Onderwerp