Sluit een SVI-verzekering af!

Het zal je maar gebeuren: na de zomervakantie in Zuid-Frankrijk wil je snel naar huis, neem je te weinig rust en dommel je weg achter het stuur, met een (eenzijdig) ongeluk als gevolg. Of je wordt aangereden door een andere automobilist die er vandoor gaat, zonder zijn gegevens verstrekt te hebben en zonder getuigen van het ongeval. We horen helaas maar vaak genoeg dat mensen op deze manier letsel oplopen, en daardoor dus schade lijden.

Vaak wenden mensen zich dan tot hun eigen verzekeraar, van wie ze vervolgens te horen krijgen dat hun letselschade niet kan worden uitgekeerd. Iedereen is verplicht verzekerd voor aansprakelijkheid jegens derden (de WAM-verzekering), maar dat is niet aan de orde als je zelf schade lijdt. Ook hebben mensen vaak een ongevalleninzittendenverzekering, maar die keert pas uit als er sprake is van blijvend letsel en dan ook nog maar een beperkt bedrag. Dit realiseren mensen zich meestal niet.

Dit probleem is echter simpel op te lossen: sluit een SVI-verzekering af! SVI staat voor “Schade Verzekering Inzittenden” (niet te verwarren met een ongevallenverzekering) en zo’n verzekering sluit je al af voor een paar euro per maand. Krijg je dan een ongeluk, dan wordt ongeacht wie schuldig was aan het ontstaan van het ongeval alle schade vergoed door je eigen verzekeraar. De dekking geldt niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor alle inzittenden.

Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op mogelijk, maar dan moet je slechts denken aan gevallen als het opzettelijk veroorzaken van een ongeval of wanneer een bestuurder niet gerechtigd was het voertuig te besturen (geen geldig rijbewijs, alcohol- of drugsgebruik etc.)

Let wel even goed op wat er allemaal vergoed wordt als je een SVI-verzekering afsluit. Bijna iedere SVI-verzekering dekt alle schade die is ontstaan door een ongeval, maar in sommige gevallen worden bepaalde schadeposten uitgesloten, zoals bijvoorbeeld smartengeld of de kosten voor juridische bijstand. In een enkel geval wordt ook het “verlies aan verdienvermogen” uitgezonderd, oftewel het inkomen dat je bent misgelopen na een ongeluk. Dit kan de belangrijkste schadepost vormen na een ongeval, dus in dat geval kun je beter even verder kijken bij een andere aanbieder. Lees dus goed de polis door of vraag eventueel advies bij je assurantie-tussenpersoon.

Een laatste tip is om ook bij het huren van een auto te controleren of er een SVI-dekking afgesloten kan worden.

Een SVI-verzekering kan een heleboel leed voorkomen en compenseren. Check dus nu meteen even uw eigen polis. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor.

Dit blog is geschreven door

Onderwerp