Welke soorten letselschade zijn er?

Letselschade, welke soorten zijn er?

Vrijwel dagelijks ontmoeten we in onze praktijk slachtoffers van ongevallen. Iedereen heeft een eigen verhaal: de één kan vanwege fysieke ongemakken niet meer werken, na te zijn aangereden door een roekeloze automobilist. Een ander durft al tijden zijn woning niet meer uit na te zijn gebeten door de hond van de buurman. En weer een ander raakte blijvend invalide na een ongeval met een zware machine op het werk. Op verschillende manieren kunt u dus geconfronteerd worden met letselschade. Welke soorten letselschade zijn er?

Verkeersongeval
Een veelvoorkomende oorzaak van letselschade is een ongeluk in het verkeer. Naast eventuele schade aan uw voertuig, kunt u fysieke schade overhouden aan een verkeersongeval. Dit kan zich uiten op de korte en de lange termijn (bijvoorbeeld door een whiplash). Als een andere partij verantwoordelijk is voor de schade die u lijdt, kunt u mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Daarbij krijgt u te maken met ingewikkelde regelgeving en mogelijk langlopende procedures. Daarom is het aan te bevelen om bij letselschade door een verkeersongeval professionele bijstand in te schakelen.

Medische missers
Medici hebben vanzelfsprekend het beste met uw gezondheid voor. Helaas zijn ook zij mensen en dus bestaat de kans op fouten. Als tijdens een behandeling iets mis is gegaan, kunt u daar (blijvende) schade aan overhouden. De grote vraag is: wie is daar verantwoordelijk voor? Als de behandelend arts of verpleegkundige een medische misser te verwijten valt, is uw schade mogelijk te verhalen op het ziekenhuis.

Bedrijfsongeval of bedrijfsziekte
Voor een veilige werkplek is de werkgever verantwoordelijk. Als u onverhoopt toch gewond of ziek raakt tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden, bent u als slachtoffer goed beschermd. Dit geldt voor werknemers in loondienst, maar ook tijdelijke krachten (zoals vrijwilligers, zzp’ers en freelancers). Bij letselschade door bedrijfsongevallen of bedrijfsziekten krijgt u te maken met complexe regelgeving en bepalingen. Daarom is het verstandig om professionele bijstand in te roepen.

Geweld- en zedenmisdrijven
Als u slachtoffer bent van een gewelds- (zoals mishandeling of bedreiging) of zedenmisdrijf, lijdt u schade. De veroorzaker van uw schade kan deze meestal niet verhalen op zijn verzekeraar, omdat de dader de schade met opzet heeft veroorzaakt. Gelukkig hoeft u als slachtoffer niet met lege handen komen te staan. In bijvoorbeeld een strafzaak tegen de dader is een schadevergoeding te verkrijgen. Ook is mogelijk een beroep te doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Naast deze soorten oorzaken zijn er de volgende soorten letselschadevergoedingen:

Materiële schade
Letselschade heeft een grote impact op uw leven, zowel lichamelijk als financieel. Kort gezegd onderscheiden we bij letselschade materiële en immateriële schade. Bij materiële schade raakt het ongeval u direct in de portemonnee, bijvoorbeeld omdat u (tijdelijk) niet meer kunt werken. Ook schade aan uw auto, woning, kleding of andere eigendommen vallen onder materiële letselschade. Behalve de direct zichtbare schade kunnen er ook nog andere kosten zijn. Denk hierbij aan de kosten die gemaakt worden voor het inhuren van (tijdelijke) huishoudelijke hulp, voor het huren van hulpmiddelen en voor medische voorzieningen die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Immateriële letselschade
Bij immateriële schade is het letsel lastiger in geld uit te drukken. Immateriële schade is veroorzaakt door fysieke en psychische pijn. Voorbeelden zijn een whiplash of nekklachten, hersenletsel, kneuzingen, littekens, schade aan het gebit of inwendig letsel. Ook psychische schade, zoals angst of depressie veroorzaakt door het ongeval, valt onder immateriële schade. Een schadevergoeding die u krijgt voor immateriële schade wordt ook smartengeld genoemd.

Letselschade. Wat nu?
Als een andere partij aansprakelijk is voor uw schade, dan heeft u wellicht recht op een schadevergoeding. Schakenraad Advocaten onderzoekt graag bij het vinden van genoegdoening van uw letselschade.